Emma Bisgaard Strange

Kontakt mig
hero
play

Mit studievalg

Jeg valgte HA (psyk.), fordi jeg interesserede mig for erhvervslivet og altid har vidst, at det var i den retning, jeg gerne ville. Derfor var valget om CBS forholdsvist nemt for mig – men det var da, jeg skulle vælge en bachelor, at det blev sværere.

I mine sabbatår arbejdede jeg i en virksomhed, hvor jeg fik lov til at prøve mange ting af. Dette var med til at give mig en fornemmelse af, hvilke områder der kunne være noget for mig – men også hvilke, der i hvert fald ikke er for mig. Der er rigtig mange spændende uddannelser på CBS, og jeg kunne se mig selv i en del af dem, hvilket ikke gjorde valget nemmere. Særligt HA (fil.) lød også spændende, men det var HA (psyk.), der fangede min endelige interesse, fordi studiet kombinerede et menneskeligt, organisatorisk og erhvervsøkonomisk aspekt, som jeg ikke følte, at man kunne få andre steder. Jeg følte mig dog slet ikke sikker på mit valg, og til sidst besluttede jeg mig for blot at kaste mig ud i det, så jeg kunne prøve det af.

Desuden var mit studievalg også præget af, at jeg var usikker på, hvad jeg ville bruge uddannelsen til. HA (psyk.) er adgangsgivende til rigtig mange forskellige kandidater, som går i mange forskellige retninger, hvilket gav mig en tryghed i, at jeg ikke på forhånd skulle fastlåse min fremtid.

Min uddannelse

Det er meget anderledes at gå på universitetet end at gå i gymnasiet, og jeg har måtte afvende mig en del studieteknikker fra gymnasiet. Det var særligt overvældende for mig at skulle vænne mig til den store læsemængde, fordi jeg var vant til, at man havde tid til at nå det meste i gymnasiet. Baseret på mine oplevelser er dette sjældent en mulighed på universitetet, og det finder man lynhurtigt ud af – på den ene eller anden måde.

Jeg fik dog et godt tip i starten af min uddannelse om, at man aldrig kommer til at kunne have styr på det hele, og derfor er det vigtigt, at man får prioriteret tid til andet end læsning. Det kan enten være ved et studiejob, en studenterorganisation på CBS eller noget helt tredje, som interesserer netop dig. Dette tip har jeg taget til mig, og jeg har valgt at prioritere et relevant studiejob, hvilket betyder, at jeg sjældent kan være 100% med på læsningen. Det har selvfølgelig sine konsekvenser, men jeg kan mærke, at uddannelsen giver endnu mere mening for mig, fordi jeg sideløbende har mulighed for at bruge det i praksis. Det er derfor vigtigt at understrege, at der ikke er én rigtig måde at læse på universitetet på. Der er ikke en opskrift – det er i stedet vigtigt at finde den måde, som fungerer for lige netop dig.

HA (psyk.) har karakterfrit første år, hvilket jeg var enorm spændt på konsekvenserne af, inden jeg startede – særligt om man ville mangle feedback på sit arbejde. Dog er dette meget langt fra min oplevelse, fordi karakteren bliver erstattet af feedback, som man rent faktisk kan bruge til noget. Der står grundigt, hvad du gjorde godt, men der står også, hvad du kan forbedre til næste gang. Feedbacken kan man derfor bruge konstruktivt, og man ikke er i tvivl om, hvor man ligger i niveau.

Gode råd

1

Vælg den uddannelse du hælder mest til, selvom du ikke føler dig 100% sikker. Man kommer sjældent til at føle sig fuldstændig sikker på sit studievalg, og det er heller ikke sikkert, at den følelse helt forsvinder gennem studietiden. Nogle gange er man bare nødt til at kaste sig ud i det for at prøve det af.

2

Udnyt det karakterfrie første år til at prøve forskellige studieteknikker af. Det er ikke sikkert, at du bare kan videreføre din studieteknik fra gymnasiet, men du skal ikke være bange for at prøve nye metoder af. Det karakterfrie første år er bl.a. til for, at du kan finde den studieteknik, der passer til netop dig uden at skulle fokusere så meget et tal.

3

Prioriter det sociale i starten – men husk også på, at det aldrig er for sent at få nye bekendtskaber, og det er de færreste, der finder deres nye bedste venner den allerførste dag.

STUDERENDE PÅ HA(PSYK.)

Hør hvad studerende på HA(psyk.) har at sige om studievalget og hverdagen på studiet. Og kontakt dem med dine spørgsmål.